Klussen binnenshuis laat ik zo veel mogelijk aan professionals over. Ik weet dat het de klussen dan goed worden uitgevoerd, of in ieder geval beter dan ik het zelf zou doen. Ondanks dat ik mij erg bewust ben van mijn twee linkerhanden, durf ik een verfklus wel aan. Toch merk ik dat schilderklussen binnenshuis vaker worden uitbesteedt aan een binnenschilder. Ik ging op onderzoek uit naar de voordelen en nadelen van het inhuren van een binnenschilder.

Werkwijze binnenschilder

Voor ik aan de slag ga met het verven van een muur, speur ik eerst het hele internet af naar nuttige tips. Zo zoek ik bijvoorbeeld welke kwasten ik het best kan gebruiken en waar ik die kan kopen. Ook helpt het internet mij er gelukkig vaak aan herinneren dat ik ook plinten moet gaan afplakken en meubels moet afdekken. Als ik alle spullen in huis heb gehaald lees ik van alle potjes en gebruiksvoorwerpen de gebruikshandleiding. Om eerlijk te zijn ben ik vaak nog langer bezig met deze handleidingen te begrijpen dan het uitvoeren van de verfklus zelf. Al het voorwerk bij elkaar kost mij enorm veel tijd.

Dit is anders voor de professionele binnenschilder. Los van het feit dat een binnenschilder uiteraard alle nodige kwasten, tape en dergelijken bezit, heeft hij ook de nodige kennis en ervaring. Een ervaren binnenschilder heeft geen uren nodig om handleidingen voor speciale soorten verf door te nemen. Hij of zij heeft kennis en ervaring van alle verschillende soorten merken en heeft hier, los van het etiketje van de pot verf, daadwerkelijk uitleg over gekregen. Het binnenschilderwerk uitbesteden aan een schilder scheelt dus enorm veel voor- en inleeswerk.

Tijdbesparend

Los van het feit dat ik enorm lang bezig ben met alle juiste spullen in huis te halen en me in te lezen over het gebruik van de spullen, ben ik natuurlijk als niet al te grote vrouw lang bezig met het verven van muren. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik zeker drie lagen per muur mag verven voor ik een mooi resultaat heb.

Een binnenschilder is hierin uiteraard sneller dan ik. Los van de schilder-spierballen, heeft hij of zij ook beschikking tot verfspullen van hogere kwaliteit. Waar mijn Gamma verfroller van één euro misschien een tiende van de verf opneemt, neemt de verfroller van de professional wel zes keer meer verf op. Het schilderwerk zal sneller klaar zijn en door het inschakelen van een binnenschilder en het scheelt mij bovendien een hoop frustraties en vrije dagen.

Kosten

Een groot nadeel van het inhuren van een binnenschilder is het prijskaartje. Het is natuurlijk niet gratis om een binnenschilder in te schakelen. Het beste seizoen om een binnenschilder in te huren is de winter. De prijzen zullen dan wat lager worden gezet, omdat de professional liever klusjes binnenshuis aanneemt dan buitenshuis in de kou.

Een andere factor die vooral onder de macho’s onder ons zal spelen, is dat het misschien een lichte deuk in het mannelijk ego kan zijn om een simpel klusje als verven uit te besteden. Maar vergis je niet: het resultaat van een binnenschilder zal altijd kwalitatief beter zijn en sneller worden behaald! Wat mij betreft wegen de voordelen veel zwaarder dan de nadelen.